Co jste nevěděli o černém bezu, část 1: květ

31. 5. 2017 / Aktuality

V lidovém léčitelství má černý bez staletou tradici. Na rozdíl od spousty jiných bylin jsou použitelné všechny jeho části, tedy listy, květy, plody, kůra i kořeny. Může tak být právem označen jako nejcennější dřevina našich předků. Před heřmánkem smekni, před bezem klekni, praví staré rčení. A „Šeříková stařenka“ nás léčí ve spánku, jak můžeme číst v následujícím příběhu.

Pohádka o „Šeříkové stařence“

Malý chlapec vzdorující počínajícímu nachlazení seděl zabalený v teplé dece ve své postýlce a v rukách držel šálek šeříkového čaje. Na komodě stála konvice s horkým nápojem a vystupovala z ní pára. Zatímco jej nápoj rozehříval zevnitř, vyvstal z páry vzešlé z konvice zelený keř s omamně vonícími bílými květy. Uprostřed seděla laskavá víla – Šeříková stařenka.

Tak začíná stejnojmenná povídka velkého dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena. Šeříková stařenka se pak proměnila v mladou krásnou dívku s modrýma očima a světlými vlasy, vzala chlapce za ruku a provedla jej všemi zastávkami svého života a také ročním cyklem. Když chlapec procitl ze svého snu, čaj již vykonal své. Šeříková stařenka zmizela a on byl opět zdráv.

Čaj, který starostlivá matka uvařila synovi, však nebyl ze šeříku, ale z květů černého bezu, jehož původní název byl šeřík.

Síla květů černého bezu

Pokud hovoříme o bezu, zpravidla myslíme bez černý (Sambucus niger). Tato odrůda patří nejen k nejrozšířenějším, ale také z lékařského hlediska k nejvýznamnějším druhům. Jen stěží si dovedeme představit zahradu bez tohoto vzácného keře a i v těch našich tento vzácný keř opečováváme.

V lidovém léčitelství se k léčebným účelům používají všechny části rostliny. O to těžší je vžít se do situace, že ve fytoterapii, jak rozhodla odborná komise Evropské unie, která posuzuje účinnost léčivých bylin, se hovoří pozitivně pouze o květech.

Ty vyvolávají pocení, zvyšují sekreci hlenu v průduškách a vykazují antioxidační účinek. Čaj z květů bezu černého ale také zvyšuje odolnost, je močopudný působí preventivně při zánětlivých stavech v dýchacích cestách, které mají tendenci stát se chronickými, dále při zánětech dutin a kuřáckém kašli. Působí rovněž příznivě na cévní stěny.

Za vším hledej vitamíny

Pokud chcete předejít nedostatku vitamínu A v těle, konzumujte pravidelně čerstvou bezovou šťávu.

Čistý obsah vitamínu C a vitamínů skupiny B nabízí vynikající prevenci proti nachlazení, ale také proti zánětům plic a jiným plicním obtížím. Květy dále obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy, organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a draslík.

Kdy květy černého bezu sbírat

Černý bez začíná rozkvétat v květnu a ve vyšších oblastech na jeho bílé chomáče můžete narazit třeba ještě i počátkem července.

Květy se sbírají za suchého počasí, nejlépe před jejich rozvinutím. Rostou na poměrně silné stopce, na pomoc si tedy klidně vezměte nůžky.

Jak je skladovat

Květy černého bezu je ideální okamžitě zpracovat dále (třeba do sirupů), případně usušit. V PASTA & CAFÉ ROMANA je sušíme v dobře větrané místnosti v přirozených sušičkách zakrytých síty. Můžete si tak být jisti, že žádné nožičky a křidýlka u nás v čaji nenajdete.

Bezový balzám na nervy v PASTA & CAFÉ ROMANA

Trpíte stresem, přepracováním, máte problémy na pracovišti, prožíváte konflikty s partnerkou či partnerem nebo máte jiné starosti a trápení? Podle staré medicíny je právě v těchto chvílích velmi účelné a prospěšné využít účinků černého bezu. Přijďte se k nám posadit na šálek lahodného čaje. Do odvaru přidáváme jahodové listí nebo květy lípy, dostanete tak pořádnou dávku jarní vzpruhy.

Chcete si přečíst o plodech černého bezu? Článek pokračuje zde.