3 tipy na jarní očistu

27. 4. 2017 / Aktuality

I když si s námi počasí ještě občas pohraje v typickém aprílovém stylu, příroda se probouzí ze zimního spánku. A nejen příroda. Také lidské tělo se připravuje na více slunce a teplejší dny. Právě jaro je ta nejlepší doba na celkovou očistu organismu.

V tomto čase je ideální zařadit do jídelníčku právě vyrašené výhonky, mladé listy a čerstvě vykvetlé květy. Tekutiny můžete doplňovat odvarem z bylin, a dopřát si tak třeba čtrnáctidenní detoxikační kúru.

A které byliny se pro tyto účely hodí? Těmi nejmocnějšími jarními „čističkami“ jsou bezesporu kopřiva a pampeliška. Doplněné například o Švédské kapky dodají tělu tu pravou jarní vzpruhu. Vyzkoušejte naše tři tipy na očistu.

Nenechte se zastrašit hořkou chutí těchto nápojů. Už antičtí lékaři tvrdili, že účinná medicína bývá hořká.

Kopřivovo-mátový čaj s ovocem

Kopřiva, jeden z poslů jara a snad nejsilnější krev čistící bylina. Vyhání jedy z těla tím, že rozpouští odpadní produkty látkové výměny a současně podněcuje ledviny ke zvýšenému vylučování moči.

Její síla je umocněna výraznou chutí odvaru, proto ho zjemňujeme mátou, meduňkou a také ovocem. Výsledek vám zkrátka zachutná i pomůže.

Pozor ale – kopřiva působí na ledviny jako rejžák, čaj by se proto neměl pít déle než dva týdny.

Pampelišková bomba

Něžné žluté kvítky pampelišky jsou na jaře tak běžné, že si jich mnozí ani nevšimnou. Přitom „obyčejná“ smetanka lékařská patří mezi pět nejvýživnějších rostlin na světě. Jedlá je prakticky celá – od zmíněných květů přes stonek s listy až po kořen.

Pampeliškové menu tak můžete sestavit kupříkladu z čaje oslazeného pampeliškovým medem, ze salátu z listů, kterým můžete nahradit třeba rukolu, a ze džbánu s vodou, kterou ozdobíte ledovými kostkami se zamraženými květy.

Švédské kapky à la „campari long drink“

Švédská lidová empirie dala kdysi vzniknout úžasné kombinaci bylin napomáhající trávení a zlepšující metabolismus. Typická nahořklá chuť tinktury označované jako Švédské kapky byla inspirací pro chutný očistný long drink.

Jeho příprava je velice jednoduchá: stačí zalít malý „panák“ Švédských kapek dvěma deci pomerančového džusu a doplnit ledem. V prvních teplých jarních dnech je tento long drink, chutí připomínající campari, ideálním očistným osvěžením.

Za jarní očistou do PASTA & CAFÉ ROMANA

Nemáte čas si natrhat kopřivu nebo pampelišky? Nevíte, kde sehnat Švédské kapky? Stavte se k nám do Rynečku.

Od 2. května nabízíme kopřivovo-mátový čaj s ovocem coby týdenní čaj. Pampeliškovými květy dozdobíme džbánek vody, brzy budeme mít i ten med. A až do konce května vám namícháme Švédský long drink.

Zavolejte nám (odkaz na tel.: 596 410 414) nebo napište a rezervujte si své místo u nás ještě dnes. Těšíme se na vaši návštěvu.