Čas na Bachovy květy

11. 10. 2021 / Aktuality

Název „Bachova květová terapie“ má v podvědomí mnoho z nás. Co se ale za jménem Dr. Bacha a jeho převratného objevu vztahu květin a lidského zdraví ukrývá doopravdy? To je na mnohahodinové povídání, proto se pokusím alespoň v několika řádcích nastínit to nejpodstatnější. Především to, že posláním Dr. Bacha se stala touha do života lidí navrátit duchovní význam a radost.

Dr. Edward Bach začal již téměř před sto lety v anglickém Wallingfordu nedaleko Londýna hledat přírodní a podpůrnou cestu pomoci ozdravným procesům v lidském těle. To ho vedlo až k prozkoumání a dokumentování mnoha různých negativních stavů mysli. Definoval sedm hlavních nálad, které způsobují onemocnění a přinášejí utrpení. Následně popsal celkem třicet osm různých květin, které pomohly jemu samotnému a pak i jeho pacientům. Rovněž určil sedm hlavních léčivých vlastnosti, jako je naděje, klid, víra, radost, jistota, láska a moudrost.

Časem se pro systém Dr. Bacha vžil název „Bachova květová terapie“ s pevným místem mezi alternativními způsoby uzdravování. Ve světě je znám již více než osmdesát let a pomalu a jistě nachází pravidelné a věrné uživatele také u nás. Bachova květová terapie je tu pro každého, kdo uznává moc a sílu přírody. Mě osobně natolik inspirovala, že bych se nyní, v této době, chtěla s vámi, klienty restaurace Pasta&Café Romana, podělit o kousek Bachovy květové terapie v praxi.

Na přelomu července a srpna  2019 jsme s kolegy v Anglii za Londýnem navštívili  původní sídlo Dr.Bacha. Byla to jedna z významných cest, která nám umožnila pochopit komplexní dosah jeho terapie. Dům, kde bydlel a tvořil Dr. Bach, je nenápadné stavení (dnes muzeum, nesoucí jeho jméno), ovšem zasazené do bujné zahrady s divokými květy. Kniha návštěv nám ukázala, jaká kvanta lidí z celého světa se zájmem o tuto terapii zde před námi prošla. Bylo to fascinující zjištění. Později jsme seděli venku na staré lavičce a dýchali atmosféru zahrady, která nás naposto uchvátila. Myslím, že jsem tak divoce rostoucí zahradu nikdy neviděla. Není divu, neboť právě zde začíná reálný příběh a tyto květy si předávají energie a vzájemně se podporují...

Bachův květinový čaj u nás Pasta&Café Romana

Složení květů:

Květ: růže, levandule, pampeliška, jasmín, měsíček, kopretina, chrpa

Čaj obsahuje květy z našeho kontrolovaného sběru v roce 2021.

Růži lidé odedávna spojovali s láskou, radostí a krásou. Květina sama představuje obnovu energie. Všichni potřebujeme ve fázích životních přechodů pomoc a právě v těchto chvílích je růže tou nejlepší podporou. Růže dává pocit rovnováhy, lásky a čistoty. Díky ní myslíme jasně. Obnovuje naši rovnováhu. Přináší pocit ochrany, péče, zdraví, důvěry, klidu, naděje a pozitivity.

Levandule z našeho krásného levandulového pole vyrovnává intenzivní nebo rušivé emoce. Levandule pracuje pro nás, máme-li pocit, že na nás padla veškerá tíha věcí, když prožíváme vzrušení, smutek i radost, nebo když zažijeme velké zklamání.

Měsíček nejen zlepšuje trávení a srdeční činnost, ale právě v tomto čaji je pro svou schopnost pomáhat při stavech úzkosti a depresi.

Jasmín květ – symbol lásky, radosti a elegance je právě silně spojován s láskou. Zlepšuje náladu a uvolňuje napětí, neklid a úzkost. Jasmín je znám také, že pomáhá při bolestech hlavy a žaludku a gynekologických potížích. Má vliv na dýchací systém. Dobře dýchat znamená dobře se cítit. Střídavě dýchejte nosem či ústy. Můžete dýchat pravou nebo levou nosní dírkou, aby jste vyvážili funkce pravé a levé mozkové hemisféry a ovládli žádostivost. Při výdechu můžete vydávat zvuky, pohybovat se v rytmu dechu nebo využívat dechu jako formou meditace. Účinekn každé metody je jiný. Některé techniky se lidé učí hodně dlouho…Každá metoda má ale svůj specifický přínos. Jednoduchý proces nádechů a výdechů člověku nabízí takovou škálu a hloubku osobního růstu, jakou si většina lidí, kteří považují dech za samozdřejmost, nedovede ani vzdáleně představit.

Sedmikráska pomáhá lidem s přemírou intelektualizace. Především je bylinkou, která má místo při touze po domově nebo blízkém člověku. Podporuje nezištnou a čistou lásku.   Přivádí na cestu prostého bytí a spojuje s původní domovinou.

Chrpa se jako léčivka se používala v lidovém léčitelství ke zmenšování otoků, pro močopudné a žlučopudné účinky a k čištění krve. Nyní se používá pro svou příjemnou barvu do směsí. Je zajímavé, že někteří odborníci uvádějí, že celá čeleď hvězdnicovitých, kam patří i chrpa polní, má dobré antivirové působení. Některé zdroje uvádějí, že chrpa má pozitivní vliv i na játra a povzbuzení organismu.

Pampeliška vyrovnává napětí, přepracovanost a přílišnou dravost, má příznivý vliv na játra a žlučník, na močové ústrojí, trávící soustavu a slezinu. Rovněž pomáhá čistit krev, pozitivně působí na poruchy metabolismu a vyzkoušet ji lze i při pálení žáhy. Z pampelišky jsme na oslazení Bachova květového čaje připravili pampeliškový sirup. Lze jej konzumovat také při nachlazení a kašli.

Přeji Vám dobrou chuť a ještě lepší náladu

S úctou Romana Bartschová

zakladatelka a majitelka Naturprodukt CZ, rodinné manufaktury a restaurace Pasta&Café Romana