Káva SAULA

24. 5. 2021 / Aktuality

Se značkou CAFÉ SAULA jsme se setkali před mnoha lety, v kavárně v lázních Karlova Studánka. Tehdy nás zaujal výrazný, sytě žlutý barel,  posazený přímo na kávový mlýnek. Říká se, že obal prodává ...a tak nám to nedalo a šálek kávy jsme si dali. Byla silná, vydatná, s oříškovou cremou.... Jenže od té doby uplynulo nějakých šest let a na kávu značky Saula jsme už nikde jinde nenarazili. Až nyní, v období lockdownu, jsme si k ní sami našli cestu.

První kávu SAULA v Barceloně upražili už v roce 1950. Pro nás je ale objevem a důvodem k údivu. Hned vysvětlíme proč. Jednak tím, že heslo SAULA zní "pouze prémiová káva". Dále pak že její tahoun, "SAULA original premium coffee" je 100 % arabica, žádná "tradiční" směs arabica 80 % a robusta 20 %. No a v neposlední řadě to byl postřeh z naší komunikace s klíčovým manažerem firmy SAULA, který doslova řekl: "Budeme vám dodávat naši kávu, pakliže ji budete milovat stejně jako my!"

Samozřejmě té komunikace před první dodávkou bylo spousta, třeba jsme se ptali, jestli 100 % arabica nebude chutnat kysele. Protože přílišná acidita kávy je něco, co našim klientům vadí. A byli jsme ujištěni: "Nebojte se, jakmile se dopracujete ke správné přípravě kávy SAULA, jakmile seřídíte mlýnek a nastavíte správné parametry na kávovaru a jestli budete úzkostlivě dodržovat všechny jednotlivosti správné přípravy, pak budete příjemně překvapeni, jak voňavá, lahodná a a plná dokáže naše arabica být. My vám dodáme perfektní zrna, vy se musíte postarat o to ostatní."

Měli samozřejmě pravdu, podloženou více než 70 lety zkušeností. Tady jsou rozdíly, které činí kávu SAULA klenotem mezi kávami:

1. Ruční sběr pouze zralých kávových třešní, žádná hromadná sklizeň, při které se mísí dohromady listy, větve, zralé i nezralé plody kávovníku...

2. Odslupkovávání a fermentace se děje polosuchou cestou

3. Sedmistupňová kontrola kvality na místě pražení (už v Barceloně), kde ve výsledku jde do pražiče pouze celé zrno o velikosti nad 17 mm, absolutně bez prachu, bez kamínků, větviček, nebo dokonce částeček drobného kovu 

4. Praží se pomalou metodou = delší doba při nižší teplotě. Je zajištěno, že ani jedno zrno není spáleno nebo nedopraženo

5. Chlazení opražené směsi je vzduchem, nikoli rychle vodou. Chlazení vzduchem je pomalejší, ale umožňuje zachovat maximum aromatických a chuťových látek

6. Po opražení a zchlazení "zraje" upražené zrno 3 týdny v silech v atmosféře CO2

7. Teprve pak se balí a expeduje k zákazníkům. Káva SAULA pro restaurace je distribuována ve 4 kg kovových kontejnerech, které se nasadí na mlýnek. Jen tak je dosaženo, že zrna nepřijdou do styku s denním světlem a vzdušným kyslíkem a neoxidují jako v běžných plastových trychtýřích na mlýnku

 

 

Pro vás, naše klienty, jsme pro první "ochutnávku" objednali nejprodávanější kávu SAULA Original Premium a pak také SAULA Premium Bourbon. Minulý týden jsme pečlivě ladili postup a přípravu a tak si šálek kávy značky SAULA můžete vychutnat, resp.objednat. 

Kávu SAULA budme mít také v nabídce našeho e-shopu Natur-kiosek.cz, takže si budete moci menší balení (500 g)  objednat i pro domácí přípravu. Předpokládáme, že káva SAULA bude na e-shopu dostupná již v průběhu června 2021.