Kopřiva - královna bylinka

29. 3. 2018 / Aktuality

Když jsme byli děti a hrávali jsme na dvorku vybíjenou, každý míč zakopnutý do trsu kopřiv představoval chvíle lehké tísně. Přicházely na řadu rozpočítávadla Ententýky a kámen nůžky papír, které měly za úkol vybrat přemožitele štiplavých listů kopřiv. Tento hrdina si kromě uloveného míče odnesl také pár svědivých bouliček a občas i několik slziček. Rodiče nás konejšili, že až budeme starší, alespoň nebudeme mít revma. Sice jsme nevěděli co to znamená, ale důležité pro nás bylo, že jsme získali náš míč ze spárů nebezpečné rostlinky.

Takovýto předsudek si mnozí nosíme až do dospělosti. Opak je pravdou, neboť příznivé účinky kopřivy jsou tak významné, že by se hrdinkou měla stát právě ona. Tato bylinka je hojivá celá. Od kořene až po květy a obsahuje velké množství minerálů jako je vápník, hořčík, draslík, fosfor a železo. Obsahuje dále vitamin C, B, karoten a další.

V první řadě pročišťuje krev a podporuje krvetvorbu. Mnohé útrapy pocházejí ze zaneřádění organismu cizorodými látkami. A ať už nás trápí cokoliv a projevuje se to na pokožce, měli bychom se začít uvnitř nás samotných. Jarní období je na takovou kúru ideální, neboť právě nyní probudí a oživí náš metabolismus po zimním spánku. Pít během dne čaje z kopřiv je nápomocno hlavně pro své močopudné účinky. Zbavuje naše tělo nadbytečných tekutin společně se škodlivinami a detoxikuje nás. Příznivě působí na ledviny a protože při onemocnění ledvin jsou častým průvodním jevem bolesti hlavy, pomáhá také i proti nim. Dále má dobrý vliv na slinivku břišní, tudíž je nápomocna při snižování cukru v krvi. Pomáhá při nemoci močových cest a působí dobře na žaludek a játra. Zmírňuje zánětlivé reakce ekzémů i alergických příznaků senné rýmy. Mimo jiné se užívá i při chřipce a při potížích s dýchacími orgány.
Pro své stahující, posilující a antirevmatické účinky se používá také při potížích s klouby v podobě obkladů z listů, nebo také proti vypadávání listů ve formě tinktury. Kopřiva je zázračná také pro naše zahrádky. Tam je užitečným pomocníkem zejména jako hnojivo pro další rostlinky a stromy.

Jakoby tehdy mladí chlapci tušili, jak je tato bylinka účinná a dívky si jen mylně vykládaly, že začervenalé šrámy utržené výhonkem kopřivy jsou odplatou za ten zakopnutý míč. Přitom jen z čisté lásky dbali na dívčino zdraví. Stejně jako my dbáme na vaše zdraví a spokojenost. Nemusíte se ale bát, že byste tady měli na kopřivách ustláno. Pohodlně se usaďte na kožešinkách a dečkách a vychutnejte si teplé nápoje z kopřivy, které můžete zakousnout vláčným koláčem, který nese jméno Barčovník. Jeho smetanovou chuť podtrhují právě jarní kopřivy.

Těšíme se na vás,

Vaše

PASTA&CAFÉ ROMANA