Rakytník – Vitamínová nálož

1. 11. 2018 / Aktuality

Rakytník řešetlákový je keř, který roste víceméně všude. Měkké oranžové bobulky jsou naplněny šťávou, obklopují větvičku a sem tam mezi nimi rostlinka vystrkuje růžky v podobě nepříjemných pichlavých trnů. Získat tyto plody vyžaduje zručnost a trpělivost, protože jakmile je více stlačíte, prasknou.

Kouzlo rakytníku očarovalo již dávné antické národy, kteří účinky využívali ve svůj prospěch tak, že nechávali koně pást u rakytníkových keřů. Koně pak byli odolní a statní s krásnou lesklou srstí.

Rakytník je skutečně výjimečný. Obsahuje mnoho vitamínů, mastných kyselin a dalších lidskému tělu prospěšných látek. Kromě vitamínu C, kterého je v rakytníku nepřeberné množství, je rakytník bohatý také na vitamín A, B, D, E, K a P. To ale není všechno.

Zlepšuje imunitu
Směs prospěšných látek celkově posiluje organismus. Důležitá je hlavně přítomnost hippopheinu. Hippophein je alkaloid, který se v těle přeměňuje na hormon serotonin, který je důležitý pro celkovou vitalitu a chrání organismus proti depresím a nádorům. Doporučuje se po chemoterapii a ozařování. O rakytník bychom měli obohatit svůj pitný režim v období chřipek a nachlazení. Například takový teplý nápoj z bobulek dostane náš organismus do kondice a zbaví ho únavy.

Regeneruje oči
Ceněného karotenu je v plodech několikanásobně víc, než v mrkvi nebo dýni. Karoten je jedním z důležitých antioxidantů, podporuje správnou funkci zraku.

Příznivě působí na pokožku
Obsah karotenu s ostatními vitamíny a minerálními látkami napomáhá odbourávání toxických látek v těle a to mimo jiné dodává mladistvou jiskru vašemu vzhledu a oddaluje samotné stárnutí. Epitel kůže je regenerován i při ekzémech, oparech, nehojících se poraněních, omrzlinách či popáleninách.

Podporuje trávení a krevní oběh
Vysoký obsah vitamínu E zabraňuje sklerotizaci cév, a tím snižuje riziko infarktu myokardu. Také látky obsažené v rakytníku podporují trávení a harmonizaci jater a žaludku.

Vychutnejte si rakytník u nás
Plody se konzumují čerstvé, sušené i v podobě šťáv. Díky kyselosti jsou nejchutnější sušené bobule a takových bychom pro náš prospěch měli sníst až 5 denně. U nás, v Pasta&Café Romana jsme zahrnuli rakytník do nabídky po celý rok. Mimo období sběru používáme to, co jsme si zamrazili a tak vám můžeme kapku zdraví naordinovat kdykoliv si budete přát.

Velice rádi vám připravíme limonádu z celých bobulek, nebo čaj. Také vyzkoušejte sirupy, které si sami vyrábíme velice šetrnou metodou, kdy postupné zahřívání hmoty nepřesáhne 80 C, a tak neznehodnotíme jeho účinky.

Teoretická část je za námi, teď je čas přistoupit k praktické degustaci. Navštivte nás a nechte si uvařit výborný čaj, nebo se zastavte do Rynečku.

Vaše Pasta&Café Romana