Rozkvetlý talíř aneb květy, které chutnají

28. 9. 2018 / Aktuality

Říká se, že pokrm jíme hlavně očima. To, co nás na první pohled zaujme, je právě pestrost. A tu přináší barevná rozmanitost květin.

Naše oči jsou na květiny zvyklé hlavně v zahradách a v přírodě. Pugét, kterým obdarováváme své blízké, nebo který se dostane do našich rukou, také není výjimkou. Pokud se květy objeví na našem talíři, často je odložíme na kraj a bez nich pokračujeme v jídle. Nevíme však, o co se připravujeme. 

Existují různé druhy jedlých květů, které můžeme bez obtíží konzumovat. Již od dávných dob se jedlé květy těší oblibě pro svou vůni, chuť, vzhled a schopnost zvýraznit přirozenou chuť pokrmu. Stávaly se také často tajnými ingrediencemi různých exotických nápojů. Květy jsou bohaté na vitamíny, antioxidanty a živiny. Suma sumárum – díky nim bude vzkvétat nejen náš pokrm, ale i naše zdraví.

Stejně jako bylinky, přináší tyto květy spoustu nových možností, jak jimi jídlo obohatit. Pro svůj krásný květ se používají především k dekoraci a souvisí s food stylingem. Vhodné jsou také jako samostatné ingredience. Záleží jen na kulinářské fantazii našeho šéfkuchaře, co s nimi v kuchyni vykouzlí.

Jedlých květin je nespočet, my jsme vybrali ty nejlepší, které ozdobí talíř a ještě k tomu skvěle chutnají.

 

Brutnák lékařský
Brutnák je srstnatá rostlinka, která kvete do modré barvy. Používají se její mladé listy a květy. Její chuť se podobá chuti okurek a mladých kedluben. Tato rostlinka s sebou nese krásu. Čistí pleť a zvláčňuje suchou pokožku. Má také protizánětlivé, diuretické a povzbuzující účinky. V gastronomii je jeho využití rozmanité již od středověku. Listy se mohou přimíchat do nejrůznějších salátů, omáček a špenátů. Květy jsou jedny z nejkrásnějších jedlých dekorací. Krásně ozdobí také dezerty a limonády.


Maceška
Violky nepatří mezi zahradnicky oblíbené květiny, avšak patří mezi stálice většiny zahrádek. Pěstovaly je už naše babičky a moc dobře věděly proč. Macešky jsou krásné květiny, které se stanou chloubou každého pokrmu. Pozvedne jídlo do nebeských výšin už jen svým vzhledem. Fialový květ dodá šmrnc zeleninovým i ovocným salátům svou lehkou travnatou chutí.


Měsíček
Měsíček jistě znáte v sušené podobě bylinného čaje, nebo jako přísadu do mastí. Ale věřte, že jeho květ je výborný také v pokrmech. Lehce nahořkle slaná chuť s citrónovým aroma okvětních lístků skvěle doplňuje rýži, omeletu i jogurt. Celá květenství krásně ozdobí jak slané pokrmy, tak sladké dezerty. Okvětí se také používá jako koření a také jako barvivo másla a sýrů.


Ibišek
Tento krásný keř čítá na tři sta druhů. Ibišek se hojně používá k výrobě čajů, také on ale ozdobí každý zmrzlinový pohár či jiné dezerty. Všemu co zdobí dodá patřičný nádech exotiky. Navíc obsahuje účinné látky, které jsou prospěšné našim sliznicím. Mimo to také dokáže obarvit pokrmy doruda.


Topolovka
Topolovka může kvést v různých barvách. Najdeme odstíny od růžové až téměř po černou. Nejvíce prospěšných látek mají černo fialové květy. Tato rostlinka přímo láká k ochutnání. Její kořen je navíc, podobně jako květ, ceněný pro obsah látek, které napomáhají regeneraci sliznic.

 

Všechny rostlinky, které jsme měli právě čest vám představit, můžete vyzkoušet u nás. Věříme, že obzvláště v nadcházejícím období ochlazení teplot a kratších dní, přinese rozkvetlý talíř kousek radosti a střípků léta.

Navštivte nás, už teď se na vás těšíme.

Vaše Pasta&Café Romana