Vlašský ořech: symbol chytrosti i zdraví

20. 12. 2017 / Aktuality

Superpotravina stará jako lidstvo samo

Jako vlašský ořech je nazýván plod ořešáku královského. To je mohutný listnatý strom z čeledi ořešákovitých, který může vyrůst až do výšky 45 metrů. Ořešák královský pochází pravděpodobně z oblastí Střední Asie, odkud se před několika tisíci lety rozšířil do Středozemí a dále. Daří se mu téměř všude, vypěstovat své vlašáky si tak můžete i sami na své zahrádce. Počítejte ale s tím, že si chvíli počkáte – pokud zasadíte semenáč, budete mít první plody až po dvanácti letech, u roubovanců zhruba po čtyřech.

Vlašskými ořechy se lidé krmí již od pradávna. Archeologické nálezy z oblasti francouzského Périgordu dokazují, že je znali již naši prapředci v dobách neolitu. Dnes tvoří plody ořešáků pevnou součást středomořské kuchyně, neobejde se bez nich ale ani leckterá česká vánoční tabule.

Malý mozeček pro vitální mozek i srdce

Tvar vlašského ořechu napovídá, že pokud budeme tato jádra pravidelně konzumovat, bude nám to pěkně myslet. Jsou totiž bohatá na esenciální mastné kyseliny, které mají velmi kladný vliv na metabolismus v neuronech. Díky lecitinu, fosforu a vitaminu B6 zlepšují duševní výkonnost a celkově posilují nervovou soustavu. Jsou tak vhodné třeba pro studenty a lidi se stresujícím zaměstnáním.

Díky množství nenasycených tuků a obsahu vitaminu B1 jsou vlašské ořechy výborným zdrojem energie pro buňky srdce i správné funkce srdečního svalu. Pravidelná konzumace snižuje hladinu cholesterolu v krvi a podporuje tvorbu červených krvinek.

Ořechy obecně, ty vlašské nevyjímaje, jsou sice kalorické, tuky, které obsahují, jsou však velmi prospěšné. Vlašské oříšky pak mezi všemi ostatními vynikají nejnižším obsahem cukrů. Zajímavostí je složení kvalitních proteinů, které je jiné než u proteinů, které najdeme v obilovinách, které se však právě s obilovinami výborně doplňuje. Přidáte-li si tedy do müsli z ovesných vloček hrst vlašáků, získáte jídlo obsahující prakticky kompletní sadu bílkovin.

Bohaté zastoupení stopových prvků jako fosfor, draslík, železo, hořčík, vápník, zinek a měď pak z vlašských ořechů dělá to, čemu dnes říkáme superpotravina.

A pokud potřebujete zvýšit sexuální výkonnost, jsou i v tomto případě vlašáky skvělým pomocníkem – zvyšují fyziologickou reakci (potenci, citlivost) jak u mužů, tak u žen.

Pomáhají také listy

Málokdo ví, že zdraví prospěšné jsou také listy ořešáku královského. Vývar z nich má skvělé účinky při potížemi s trávením, pomáhá proti zácpě a nechutenství, snižuje horečku a pročišťuje krev.

Výluh se také používá ve formě obkladů nebo koupelí při křivici, zánětech nehtů nebo při hnisavých onemocněních. Pomáhá proti nadměrnému pocení a vypadávání vlasů.

Čerstvé listy pak znali již naši dědečkové a babičky jako účinný prostředek proti otravnému hmyzu.

Vůně i chuť vlašských ořechů v PASTA&CAFÉ ROMANA

Propojili jsme synergii našich zahrad s restaurací, a tak vám můžeme nabídnout vlašské ořechy z našeho hospodářství nejen jako pochutinu jen tak nebo v cukroví, ale také jako lahodný ořechový čaj.

A pokud si budete chtít pochutnat i doma, stavte se vedle do Rynečku pro mističku plnou zdraví – ořechů a sušeného ovoce přímo od nás nebo od prověřených dodavatelů.

Přejeme vám krásné ořechové dny!